Selecteer een pagina
Home » Blog » rust en balans » Goed voor jezelf zorgen

Goed voor jezelf zorgen

door | 19 apr, 2021 | Meer energie, rust en balans

Goed voor jezelf zorgen, het klinkt zo mooi. En zo logisch. En waarom is het toch vaak zo moeilijk? Zorgen we vaak beter voor anderen dan voor onszelf. Ik herken het ieder geval wel heel erg. Jarenlang zorgde ik wel goed voor anderen, maar zeker niet voor mezelf. En ik dacht nog wel zo gezond bezig te zijn. Ik at best gezond vond ik, sportte en had een goede baan. Een gezin, vriendinnen, deed leuke dingen. Toch was ik niet gelukkig en negeerde ik alle signalen die mijn lijf gaf. Dat het eigenlijk toch niet zo goed met me ging.

Ik had een coachee waarmee ik de EMB test deed. Uit de test kwamen een aantal zaken waaruit blijkt dat ze niet goed voor zichzelf zorgt. Veel stress in haar lichaam, vitamine en mineralen tekort, darmen niet op orde en ook haar neurotransmitters, de signaal stofjes in de hersenen, laten verstoringen zien. Dit is een logisch verhaal met de klachten die ze ook ervaart. Het raakte haar en ze stelde me de vraag: ‘Heb ik dan zo slecht voor mezelf gezorgd?’.

De test laat inderdaad wel zien dat ze niet goed voor zichzelf gezorgd heeft. Maar we leren dit ook niet. We leren niet op school wat gezonde voeding is. Niets over een gezonde leefstijl. Het zou echt een vak op school moeten worden, leefstijlkunde. Ook al op de basisschool. Hoe zorg je goed voor jezelf? Wat is gezond? Hoe werkt je lijf? Hoe werkt je mind? Welke invloed heb je hier zelf op? Ik kan nog wel even doorgaan. Helaas, dit leren we niet. En we leren vooral niet, hoe je lief kunt zijn voor jezelf.

Dus ik zei ook tegen haar: ‘Wees mild tegen jezelf. Ja, je hebt niet goed voor je lichaam gezorgd. Maar je wist tot nu ook niet beter. Je hebt gedaan wat je tot nu toe kon. En je zet nu de stap om goed te gaan zorgen voor je lichaam. Dat is stap één en een mega grote stap. Je mag super trots zijn op jezelf’.

En dat is voor mij wel de basis. Goed zorgen voor je lichaam. Het voeden met wat het nodig heeft, wat heel persoonlijk is. Wat gezond is voor mij, hoeft niet gezond te zijn voor jou. Heel belangrijk om je lichaam sterk te maken door te sporten en te bewegen. Voldoende slaap en momenten van ontspanning om op te laden. Vanuit die basis kun je werken aan je mindset en je emotionele balans. Bezig zijn met waar je nu echt blij van wordt. De dingen gaan doen, waar je hart van gaat zingen. En ben jij in regie op je leven. Sta je aan het stuur. En zorg je dus in alle opzichten goed voor jezelf.

Over Naomi

Ik ben leefstijl- en vitaliteitscoach, orthomoleculair suppletieadviseur en ervaringsdeskundige.

interessante artikelen

Gerelateerde artikelen

Met deze vijf tips krijg je meer energie!

Met deze vijf tips krijg je meer energie!

Energie voelen? Wat is dat eigenlijk? Je kent het wel, zo’n dag waarop alles lekker gaat. Je staat uitgeslapen op en hebt zin in de dag. Je doet dingen die je leuk vindt en het lijkt wel of je niet moe te krijgen bent. ‘Ik zit in een lekkere flow’ hoor ik dan vaak zeggen.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin