Je bloedsuikerspiegel, waarom is dit belangrijk?



Je hebt er wellicht weleens van gehoord of in ieder geval iets van gemerkt. Als je iets heel zoets eet, kan het zijn dat je daarna een echte energie dip krijgt. Of misschien ben jij iemand die heel vaak moet eten, omdat je je anders niet lekker voelt. Het zou kunnen zijn dat je insuline resistent bent. Huh wat? Ik zal het hieronder uitleggen. In je bloed stijgt je glucose spiegel. Dit kan door eten van met name koolhydraten (ook eiwitten) maar ook door stress. De glucose spiegel wordt dan verhoogd door het inzetten van hormonen. Insuline wordt door je alvleesklier aangemaakt om de glucose spiegel te laten dalen. De insuline kan je zien als een een sleutel op een receptor, waardoor de glucose naar binnen kan. De sleutel (insuline) wordt omgedraaid en glucose kan naar binnen in de cel. Binnen in de cel kan de glucose omgezet worden in energie door verbranding. 



Is er heel veel glucose is er ook veel meer insuline nodig. De cellen kan de toestroom van insuline niet meer aan en de receptoren worden vervormd, verdwijnen zelfs helemaal en werken daardoor niet meer. De ‘sleutel’ wordt niet meer omgedraaid en glucose gaat niet meer naar binnen. Dit noem je insulineresistentie. Door gebrek vaak aan beweging is de verbranding van de glucose te laag en de cellen raken vol. Glucose wordt dus niet meer verbrand. De overdaad aan glucose wordt omgezet in vet. In de oertijd handig als je dagen niet kon eten bij schaarste. Nu kennen we geen schaarste meer. Dit is één van de grootste redenen van aankomen en niet kunnen afvallen. 


Herken je een aantal van deze symptomen:

Behoefte aan brood

Na de maaltijd zin in zoet

Je kunt geen maaltijd overslaan

Behoefte aan koolhydraten. 

Vetopslag op de buik

Vet opslaan op de flanken, buik ‘love handles’

Huidpigmentatie 

Kleine wratjes op je hals en lijf

Acné

Libido verlies

Concentratie stoornissen

Overgewicht

Onrust

Slappe huid

Peesontstekingen

Stemmingswisselingen

Slijmbeursontsteking 

Moe na een maaltijd

Trage wondgenezing 

Mannelijke beharing bij vrouwen


Het hoeft niet te zijn dat je insuline resistent bent, maar het is wel belangrijk om er serieus naar te kijken. Het is een voorstadium van diabetes type 2, dat 1 op 14 Nederlanders helaas heeft. En echt komt door je leefstijl. Teveel koolhydraten, te veel stress en te weinig beweging. Het mooie is dat je er veel aan kunt doen! Minder koolhydraten, genoeg groente en fruit en lekker in beweging en stress verminderen.


Met de EMB test kun je erachter komen of je bloedsuiker spiegel bij jou aandacht nodig heeft. Er is ook een aparte parameter voor insuline resistentie in de energetische meting. Met een passend voedings- en leefstijl advies kun jij de verandering zeker maken!

Share by: