Selecteer een pagina
Home » Blog » Meer energie » Alles begint bij energie!

Alles begint bij energie!

door | 26 mrt, 2021 | Meer energie

Alles begint bij energie! 

Wat roept het woord energie bij je op? Denk je aan een energiecentrale, duurzaamheid, de verwarming of denk je ook aan de energie in je lichaam? De energie die je voelt als je lekker in je vel zit of juist het ontbreken van energie als alles tegen zit. Jij wilt je fit en vitaal voelen. Elke dag alles kunnen doen wat je wilt. Dat begint bij het hebben van energie. Hoe heerlijk is het als je een flow voelt, je kunt alles aan en geen uitdaging is je te groot. Ik weet zeker dat je op dat moment bruist van energie! Hoe werkt het hebben van energie nu eigenlijk?

Fysieke energie
Je fysieke energie heeft te maken met hoe goed je voor je lichaam zorgt en hoe vitaal je bent. Ons lichaam zit complex en ook heel mooi in elkaar. Je kunt je lichaam zien als een auto. En die auto heeft de juiste brandstof nodig anders rijdt hij niet. Om goed te kunnen presteren heeft je lichaam de juiste voeding nodig. Alleen dan kan je lichaam optimaal functioneren. 

Beweging is essentieel voor het hebben van energie. We zijn gemaakt om te bewegen. In de oertijd hadden we het nodig om letterlijk te overleven. Spontane beweging was nodig om eten te zoeken. Beweging was daarom een dagelijks ritueel. Ons DNA is nog exact hetzelfde van deze oermens en daarmee is dagelijkse beweging essentieel voor het hebben van energie. Je lichaam is opgebouwd uit cellen waarin verbranding plaatsvindt om zo energie te leveren voor alles functies in je lichaam. Door te bewegen worden spieren en bloedsomloop gestimuleerd. Je lichaam krijgt meer zuurstof waardoor je je beter zult voelen. Het zorgt ervoor dat je bloedvaten en hart in conditie blijven.

Ontspanning en slaap zijn een ander belangrijk onderdeel voor het hebben van fysieke energie. Voor alles wat je overdag mee maakt, heb je per uur dat je op bent, 0,5 uur slaap nodig om alles goed te kunnen verwerken. Je lichaam heeft die tijd nodig om te kunnen herstellen van alles wat er van je lichaam gevraagd is. Je organen kunnen zich herstellen, je hersenen komen tot rust en herstellen de balans. Stress verstoort je balans. Iedereen heeft wel op een bepaalde manier te maken met stress. We hebben zoveel prikkels en indrukken in het moderne leven. Dit heeft ook een weerslag op je lichaam. Regelmatig ontspannen is hiermee erg belangrijk voor de balans in je lichaam en daarmee voor het hebben van fysieke energie. 

Mentale energie

Je mentale energie of mentale veerkracht zegt iets over hoe ‘fit’ je bent in je hoofd. Dit hangt zeker samen met je fysieke energie. Op het moment dat je fysiek geen energie hebt, zal het er ook in je hoofd een stuk minder energiek en positief aan toe gaan. Als je moe bent, is alles lastiger, zie je het somber in en raak je snel gefrustreerd. Herkenbaar? Energie krijgen van de dingen die je doet, dat geeft mentale energie. Doe jij de dingen die je leuk vindt? Heb je het gevoel dat je ergens aan bij kunt dragen? Dan zul je ervaren dat je hier mentale energie van krijgt. De manier waarop je over jezelf en je mogelijkheden denkt, heeft veel invloed op jouw mentale energie.

Zie het hebben van energie ook als een batterij. Er zijn zaken die energie kosten en dingen die je energie opleveren. Het gaat om de balans hiertussen en die batterij mag je regelmatig opladen. Vraag je lange tijd teveel van jezelf? Dan raakt je batterij leeg. En is het weer moeilijker de batterij op te laden.

Zoals je al hebt kunnen lezen is het hebben van energie dus van veel factoren afhankelijk. Je zult veel energie voelen als je beschikt over mentale veerkracht en je een emotionele en sociale balans ervaart. Je weet waarvoor je hier op aarde bent, doet wat je leuk vindt. Jij staat aan het stuur van jouw leven en je hebt een fijne fysieke balans. Ik durf dus zeker te stellen dat alles begint bij energie!

Wil je aan de slag met je energie verhogen? Dan heb ik  5 tips waarmee je gelijk aan de slag kunt.

  1. Drink minimaal 2 liter water per dag en begin ’s ochtends gelijk met twee glazen water. Je lichaam bestaat voor 60% uit water en heeft dit nodig! Met die twee glazen spoel je letterijk de afvalstoffen uit je lichaam voor een energiek begin van de dag! 
  2. Eet 500 gram groente per dag. In groente zitten zoveel waardevolle vitamines, mineralen en vezels die zorgen voor de juiste brandstof in je lichaam. 
  3. Beweeg minimaal 30 minuten per dag. Je zet je lichaam letterlijk in beweging en dit zorg voor energie! Ook helpt het om je hoofd leeg te maken en stress niveau te verlagen. 
  4. Zorg voor ontspanning. Ons lichaam is er niet voor gemaakt om altijd in de vijfde versnelling te functioneren. Doe een ademhalingsoefening, mediteer, lees een boek, ga in bad. Alles waar jij maar ontspanning bij ervaart. 
  5. Doe wat je leuk vindt. Het klinkt simpel en dat is het ook! Op het moment dat je doet wat je leuk vindt, krijg je er energie van en maakt het je blij! 

Ik zou het super leuk vinden als je laat weten wat je van dit artikel vindt en waar jij mee aan de slag gaat! En heb je vragen, stel ze hieronder!

Over Naomi

Ik ben leefstijl- en vitaliteitscoach, orthomoleculair specialist, EMB deskundige en ervaringsdeskundige.

Gerelateerde artikelen

Goed voor jezelf zorgen, hoe dan?

Goed voor jezelf zorgen, hoe dan?

Het is mijn missie om jou te helpen zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen, maar hoe doe je dat dan? In deze blog vertel ik je over de jeuk die ook van deze zin kan krijgen én geef ik je mijn tips om goed voor jezelf te zorgen.

lees verder
Met deze vijf tips krijg je meer energie!

Met deze vijf tips krijg je meer energie!

Energie voelen? Wat is dat eigenlijk? Je kent het wel, zo’n dag waarop alles lekker gaat. Je staat uitgeslapen op en hebt zin in de dag. Je doet dingen die je leuk vindt en het lijkt wel of je niet moe te krijgen bent. ‘Ik zit in een lekkere flow’ hoor ik dan vaak zeggen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin