Selecteer een pagina
Home » Blog » rust en balans » Goed voor jezelf zorgen, hoe dan?
goed voor jezelf zorgen

Goed voor jezelf zorgen, hoe dan?

door | 18 mei, 2022 | Meer energie, rust en balans

Een onderwerp waar veel over te zeggen is. Wat is dat dan goed voor jezelf zorgen? Ik heb zelf een burn-out gehad en er werd voor die tijd, maar ook in mijn burn-out, vaak tegen mij gezegd: ‘goed voor jezelf zorgen, hè!’ Ik zei dan wel ja, maar eigenlijk had ik echt geen idee. Misschien herken je het dat het tegen je gezegd wordt of zegt je het zelf tegen iemand die het moeilijk heeft. Maar hoe kan jij nu goed voor jezelf zorgen? Dat begint bij die vraag aan jezelf te stellen. Dat is heel persoonlijk. Wat goed is voor jou hoeft niet goed te zijn voor mij en andersom. 

Er zijn wel een aantal basis voorwaarden die voor iedereen geldt. Hoe voedt jij jezelf? Hoe voedt jij  je lijf met voeding, beweging en bijvoorbeeld voldoende rust? Hoe voedt jij je brein, hoe voedt jij het goede gevoel en doe je waar echt blij van wordt? Als deze gebieden samen voeden maakt dat je goed voor jezelf zorgt. 

En waar zit dan mijn jeuk dat ik die zin ook zo moeilijk kan vinden? Dat zit in het feit dat ik het zo heb ervaren hoe het is als je geen idee hebt?!  Hoe dat moet, goed voor jezelf zorgen. En dan roept het zoveel meer onzekerheid op. Ik wist het gewoon echt niet! Ik deed eigenlijk maar wat. Was vooral aan het overleven en niet bewust aan het leven. En daarmee is goed voor jezelf zorgen voor mij: bewust leven. Dat je kiest! Dat je kiest voor wat je doet. Dat je kiest hoe je je dag begint  bijvoorbeeld. Of voor wat je in je mond stopt. En door dat bewustzijn te hebben, ga je steeds meer ontdekken wat goed is voor jou. We zijn zo anders allemaal en zit verschillend in elkaar. Ga vooral ontdekken wat goed zorgen voor jou betekent. Laat je inspireren en motiveren, maar onthoudt goed dat je vooral jouw eigen manier mag ontdekken. Bewust en zijn, als je er twee woorden van maakt, dat springt voor mij het woord zijn er ook uit. Jij mag zijn, wie jij bent. Met alles wat er is. En dat je niet altijd bruist van de energie en alles goed gaat, dat is helemaal normaal. Dat is het leven. En soms lukt het mij ook even niet, goed voor mezelf zorgen. En voel ik een spanningsveld. Ik weet dat het 1000% keer beter is, als voor mijn burn-out en mijn bewustzijn is zoveel meer gegroeid. Ik weet wat ik in kan zetten, als ik me minder goed voel. Of juist wil blijven doen als ik in een fijne flow zit. Neem de signalen van mijn lichaam veel meer serieus. 

Ik wil je graag een aantal tips meegeven hoe jij stappen kunt maken in het goed voor jezelf zorgen.

goed voor jezelf zorgen selfcare

  1. Schrijf eens op waar je blij van wordt. Zit dat ook in je dag? Als je bijvoorbeeld graag houdt van bewegen, maar je hebt een baan waarbij je veel zit. Hoe kun je dan toch zorgen voor beweging in de dag? Is dat de dag beginnen met een wandeling? Staand werken? Oefeningen tussendoor? Sporten ’s avonds?
  2. Maak het klein! We willen vaak het groot maken, grote veranderingen. Maar het gaat juist om die kleine momentjes. Wat zijn kleine geluksmomentjes voor jou op een dag en sta daar eens bewust bij stil. Beleef die momenten echt. Schrijf het ’s avonds op. Wat was een geluksmomentje vandaag?
  3. Zorg voor kleine momentjes van rust op de dag. Met name voor de mama’s onder jullie vaak een uitdaging. Maar ik weet uit ervaring, het is zeker haalbaar! Sta net iets eerder op, ga 5 minuten op de wc even ademen, doe een korte mediatie of luister naar fijne muziek. Je lijf zal je dankbaar zijn! 
  4. Drink water!! Begin de dag met water drinken. Je laat alles letterlijk stromen! Je lijf bestaat voor ongeveer 60% uit water. Drink niet teveel of liever niet bij je maaltijd, dat verdunt je maagsappen en dat gaat de vertering minder goed. Het is heel fijn voor je lijf eten en drinken af te wisselen. Doe de frisdrank en sap de deur uit en drink lekker water, (kruiden)thee en koffie (met mate of decaf). 
  5. Beweeg! Een sloot met stilstaand water stinkt, je lijf is gemaakt om te bewegen. Je cellen willen verbranden, maar daar is zuurstof voor nodig. Kijk naar een manier van sporten en bewegen die bij jou past. Ik heb een handzame stepper waarmee ik makkelijk tussendoor kan bewegen. Ideaal! 
  6. Kleine doelen maken. Kleine stapjes brengen grote dingen! Als het een haalbaar doel is, ga je het ook bereiken en groeit je zelfvertrouwen. Een app om te bewegen of een sporthorloge kan je daarbij helpen. Zolang je maar goed blijft voelen of het op zo’n moment ook goed voelt en je je niet gepusht voelt. 

stepper gezond bewegen

Heel benieuwd hoe dat voor jou is, het goed voor jezelf zorgen. En of je mijn kriebel en spanningsveld herkent. En lieve jij, ga aan de slag! Kies iets uit van de tips die ik heb gegeven en neem de stap om nog wat beter voor jezelf te zorgen. En wil je hier graag hulp bij? Ik doe dit met alle liefde! 

Over Naomi

Ik ben leefstijl- en vitaliteitscoach, orthomoleculair specialist, EMB deskundige en ervaringsdeskundige.

Gerelateerde artikelen

Met deze vijf tips krijg je meer energie!

Met deze vijf tips krijg je meer energie!

Energie voelen? Wat is dat eigenlijk? Je kent het wel, zo’n dag waarop alles lekker gaat. Je staat uitgeslapen op en hebt zin in de dag. Je doet dingen die je leuk vindt en het lijkt wel of je niet moe te krijgen bent. ‘Ik zit in een lekkere flow’ hoor ik dan vaak zeggen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin